Scroll Top

Låna pengar utan kreditupplysning (UC) – Så kan du göra

Lån utan kreditupplysning: hur? Och varför?

Varje gång du skickar in en ansökan om att få låna pengar, tar långivaren i fråga en kreditupplysning på dig. Men vad är egentligen en kreditupplysning? Är det dåligt att samla på sig för många kreditupplysningar? Finns det alternativ som tillåter dig att ta lån utan kreditupplysning? I denna artikel kommer du att få svar på allt detta, och mer!

Vad är en kreditupplysning?

När en bank eller långivare mottar din låneansökan och ska avgöra huruvida du ska få låna pengar eller ej, måste de först ta reda på om du kommer att ha råd att betala tillbaka lånet. Detta görs genom en bedömning av din kreditvärdighet. Denna bedömning kallas även för kreditupplysning.

I kreditupplysningen ingår uppgifter som pekar på din ekonomiska hälsa. Ditt namn, adress och senast deklarerade inkomst inkluderas, tillsammans med information om alla dina aktuella lån och krediter. Har du betalningsanmärkningar eller skuldsaldon sedan förut syns de också här. En sista detalj som inkluderas är hur många övriga kreditupplysningar som tagits på dig under de senaste 12 månaderna.

I Sverige är det lag på kreditkollen: ingen långivare eller bank får bevilja lån till någon utan att först ta en kreditupplysning på personen i fråga. Men i folkmun förväxlas ofta termerna “kreditupplysning” och “UC”. Varför?

Det går att låna utan kreditupplysning från UC

“UC” står för Upplysningscentralen och pekar på det bolag som hanterar den största delen av kreditupplysningar i Sverige. Anledningen till varför så många låntagare letar efter “lån utan UC” är att det kan påverka ens kreditvärdighet på ett negativt sätt om man samlar på sig alltför många kreditupplysningar hos just Upplysningscentralen. Varför?

Jämför hur du kan låna utan kreditupplysning

Varje långivare kan i din nuvarande kreditupplysning se hur många upplysningar som tagits på dig förut. De kan däremot inte se vem som tagit dem, eller veta om du blivit beviljad ett tidigare lån som ännu inte syns i din kreditkoll. De utgår från att det finns en möjlighet att du redan signerat låneavtal med andra aktörer. 

 

Den bild av din återbetalningsförmåga som kreditkollen pekar på kan på detta sätt uppfattas som utdaterad, och de tar därmed en större risk genom att låna pengar till dig. Många långivare föredrar att utelämna denna risk helt, och nekar lånet direkt när de ser att flera kreditupplysningar tagits på dig.

Vad finns det då för alternativ?

Kreditupplysning från annat håll än UC

Det har dykt upp flera kreditupplysningsbolag som skiljer sig från Upplysningscentralen, och vissa långivare har valt att samarbeta med dem i stället. Bisnode och Creditsafe är två exempel på detta. När du vill ta ett lån utan att din kreditvärdighet påverkas av för många kreditupplysningar, kan du gärna se till att du ansöker hos en bank som samarbetar med dessa alternativa aktörer. 

Genom att ansöka via en låneförmedlare kan du ytterligare öka dina chanser att bli beviljad ett för dig förmånligt lån. Kom bara ihåg att vissa långivare som samarbetar med andra kreditupplysningsbolag än UC ofta har högre ränta på sina lån. Detta är inte fallet för alla – men det gäller att hålla ett öga på siffrorna när du ansöker om du vill få tag på ett billigare lån.

Låna pengar utan någon kreditupplysning alls

Vi har redan fastställt att det enligt lag ej är möjligt att bli beviljad ett vanligt lån utan kreditupplysning. Har du läst mellan raderna vet du vid detta laget att det finns ett undantag, och det har att göra med anledningen till att en kreditupplysning tas: för att säkerställa att du kan betala tillbaka lånet.

Detta gäller ej när det gäller vissa pantbanker. Eftersom den pant du lämnar in agerar säkerhet för lånet, är återbetalningen redan fastställd: antingen betalar du tillbaka pengarna och kan hämta din pant, eller också säljs panten som återbetalning och du blir skuldfri. Därför finns det långivare som kan erbjuda lån helt utan kreditupplysning och utan att ställa sig på gränsen till det olagliga. 

Har du en värdesak hemma? Behöver du en stor summa pengar? Vill du skydda din kreditvärdighet? Då kan du kanske pröva ett pantlån som alternativ. Största risken för dig är att du förlorar din värdesak. Har du dock planerat återbetalningen noggrant, så som man bör när man ska ta ett lån, har du inget att oroa dig över.

Lycka till med lånet!

Låneförmedlare
Ränta
Lånebelopp
Svarstid ansökan
Ansök
advisa privatlån 2.95 – 26.05% 5 000 – 600 000 kr 1 minut Ansök och få svar direkt
2.95 – 29.5% 5 000 – 600 000 kr 2-3 minuter Ansök och få svar direkt
Ränta från 3,95% 10 000 kr – 300 000 kr 3 minuter Ansök och få svar direkt
2.90 – 29.90% 10 000 – 600 000 kr 1 minut Ansök och få svar direkt
lendo samla lån 2.95 – 29.95% 10 000 – 600 000 kr 2 minuter Ansök och få svar direkt

Leave a comment