Scroll Top

Låna pengar till bilköp

Du har hittat din drömbil men har inte tillräckligt med pengar liggandes hemma under madrassen. Du bestämmer dig för att låna till köpet men vet inte vilken typ av lån du ska ta. Idag finns det konsumtionslån som är specifikt till för köp av båt, bostad, elektronik eller som vi ska gå igenom idag, köp av bil. I den här artikeln reder vi ut hur billån funkar och vad som passar bäst för olika ändamål.

Innan du börjar göra låneförfrågningar kan det var smart att räkna på din ekonomi och vad du faktiskt har råd att investera i en bil. Ett tips är att räkna på en extra hög ränta så du är säker på att du har råd i slutändan. När du hittat den nivå din ekonomi tillåter är det dags att leta det bästa låneavtalet. Men undvik att skicka in för många låneansökningar, annars kan din kreditvärdighet sänkas. Vill du göra många låneansökningar kan en låneförmedlare vara till hjälp. Då görs bara en kreditupplysning och de jämför olika långivare för att hitta det bästa erbjudandet för dig.

Billån med fordonet som säkerhet

Ett billån är uppbyggt precis som ett bolån, så den bil du köper fungerar som en säkerhet för att långivaren ska få tillbaka sina utlånade pengar. Lånet är knytet till fordonet och inte till personen som tar lånet. Det betyder att långivaren äger ditt fordon så länge du står i skuld till denne. Var noga med att följa återbetalningsplanen. Eftersom långivaren äger din bil kan denne därför också beslagta fordonet om du missköter ditt billån. Med bilen som säkerhet kan man förhandla räntan på lånet och få ett mer fördelaktigt billån med låg ränta. Ett billån kan även ge andra fördelar så som billigare bränsle eller förlängda garantier.

Du kan inte belåna hela bilen utan högst 80 % av det totala värdet. Resterande 20 % ska betalas som kontantinsats, alternativt med en inbytesbil med motsvarande värde. Har du inte möjlighet att betala kontantinsatsen kan du ta ett privatlån för ändamålet. 

Eftersom långivaren tar fordonet som säkerhet har dem ofta hårdare krav än ett vanligt privatlån. Exempel på krav är att bilen ska köpas genom en auktoriserad återförsäljare, vara av en attraktiv bilmodell, inte vara äldre än x år och kosta minst x kr.

Billån utan fordonet som säkerhet

Ett billån utan fordonet som säkerhet är ett vanligt privatlån. Då är lånet knutet till dig som person och har inget med bilen att göra. Det ger fördelar i och med att du kan köpa bilen från vem du vill, kan låna hela köpesumman och inte behöver ta hänsyn till bilens ålder, pris och popularitet på marknaden. Du kan låna max 500 000 kr i privatlån och lånetiden brukar vara kortare än med ett vanligt billån. Eftersom långivaren inte har någon säkerhet på att få sina pengar tillbaka brukar ett privatlån ha högre ränta.

Jämför privatlån för att köpa en ny bil.

[loancomparison]

Leave a comment