Scroll Top

Att tänka på när du ska jämföra lån

Det finns många anledningar till varför man kan behöva låna pengar. Kanske ska du renovera ditt hem, samla dina lån, köpa en ny bil eller något annat som du längtat efter mycket. Det är viktigt att jämföra sina möjligheter på lånemarknaden för att få ett så bra erbjudande som möjligt.

Ett lån är en summa pengar som du får från en långivare – en bank eller ett kreditbolag. Pengarna ska betalas tillbaka till långivaren inom en överenskommen tid och långivaren tar betalt för tjänsten i form av ränta. Ränta är en procentsats av de lånade pengarna och är en kostnad utöver de pengar du lånat. Det finns olika typer av lån som skiljer sig åt i hur stora summor du får låna, hur hög ränta du ska betala för lånet eller hur lång lånetid du har.

I regel är det billigare att låna pengar direkt från en bank då de oftast tar en lägre ränta för lånet än kreditbolagen. Däremot ställer bankerna i regel högre ekonomiska krav än vad kreditbolag gör. Det är utifrån din kreditvärdighet som en långivare avgör om de kan erbjuda dig ett lån samt vilka villkor lånet kan ges på. Du kan ta reda på om du har en hög eller låg kreditvärdighet genom att göra en kreditupplysning på dig själv via Upplysningscentralen, UC AB. Kreditvärdigheten är en sammanställning av din inkomst, fasta utgifter, nuvarande lån och krediter. De kollar även hur din livssituation ser ut i form av bostad, civilstånd och familjeförhållanden.

Förutom kreditvärdigheten är det andra grundläggande krav som måste uppfyllas för att kunna få ett lån. Kraven varierar mellan långivare men de gäller hos i princip alla aktörer. Uppfyller du kraven har du stor möjlighet att bli beviljad ett lån. Uppfyller du inte alla krav men tror du har de ekonomiska förutsättningarna för att få ett lån kan du be din bank att göra en så kallad manuell prövning. Då kollar de din ekonomiska status och utgår inte bara efter kreditvärdigheten.

En generell guide för vem som kan ta ett lån:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Inte ha några betalningsanmärkningar.
  • Ha en deklarerad inkomst.
  • Inte ha några skulder hos Kronofogden.

Obundet lån

Obundet lån används precis som bundna lån väldigt ofta i samband med fastighetsköp. Motsatt från de bundna lånen så baseras obundna lån på de ekonomiska vågorna i landet. Räntan kommer därför ändras i takt med om ekonomin blir starkare eller svagare. Här är det viktigt att ha koll på det ekonomiska läget. Obundna lån går dock att binda under avbetalningstiden ifall läget skulle försämras.

Blancolån

Blancolån är lån som är helt utan säkerhet. På grund av det kan banken alltså förlora pengar om låntagaren inte betalar tillbaka summan som lånats ut. För att försäkra sig om at inte gå back läggs räntan på lånen därför högra på blancolån än på huslån där huset fungerar som en säkerhet. Räntan på blancolån är rörlig precis som vid obundna lån, men det är din bedömda återbetalningsförmåga som avgör huruvida blancolånet godkänns eller inte.

SMS-lån

Något som blivit populärt under de senaste åren är mindre och snabbare lån. SMS-lån är en sådan form. Vanligtvis är de lånesummor som tas ut ganska låga, vanligtvis handlar det om mellan 500 och 4000 kronor. Det kunden gör är att skicka iväg ett SMS med den summan som önskas och inom några timmar ligger pengarna på banken. Nackdelen med dessa smidiga snabblån är att räntan ligger ganska högt. Lånet måste oftast betalas tillbaka redan efter en månad och räntan kan ligga på flera hundra procent. SMS-lån är alltså inte ett särskilt bra alternativ när det handlar om större summor pengar.

Här kan du jämföra lån snabbt och enkelt

Låneförmedlare
Ränta
Lånebelopp
Svarstid ansökan
Ansök
advisa privatlån 2.95 – 26.05% 5 000 – 600 000 kr 1 minut Ansök och få svar direkt
2.95 – 29.5% 5 000 – 600 000 kr 2-3 minuter Ansök och få svar direkt
Ränta från 3,95% 10 000 kr – 300 000 kr 3 minuter Ansök och få svar direkt
2.90 – 29.90% 10 000 – 600 000 kr 1 minut Ansök och få svar direkt
lendo samla lån 2.95 – 29.95% 10 000 – 600 000 kr 2 minuter Ansök och få svar direkt

Leave a comment