Scroll Top

Hur får man bästa räntan när man lånar pengar?

Ett lån är en bra korttidslösning för de tillfällen då en större summa extra pengar behövs. Det kan handla om ett snabblån för att täcka en brådskande bilreparation, ett privatlån till kontantinsatsen för bolånet, eller helt enkelt bolånet självt. 

Ett begrepp du måste ha totalkoll på när du ska låna pengar är räntan. Här kan du läsa lite om vad ränta är och hur den räknas ut, samt få tips om hur du kan fixa den ränta som är förmånligast för just dig. 

Vad är ränta?

Ränta är kostnaden du måste betala för att få låna pengar. Den anges som en procentsats av den summa du vill låna. Räntan för varje lån avgörs av långivaren själv, men kan variera beroende på lånetypen, återbetalningstiden och din kreditvärdighet.

Hur räknar jag ut min ränta?

Det är ganska enkelt att räkna ut hur mycket din räntekostnad blir. Du ska helt enkelt gångra lånebeloppet med räntesatsen.

  • Vill du låna 12 000 kr med en årsränta på 15 %? 12 000 x 0,15 = 1 800 kr.

Vad är nominell ränta?

Nominell ränta, även kallad årsränta, är den avgift som långivaren kräver för att du ska få lån. I exemplet ovan har vi räknat ut den nominella räntan på ett lån på 12 000 kr.

 

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är lånets totala kostnad som procentsats. Här ingår även de administrativa avgifter som lånet kan medföra. När du jämför kostnaden för olika lån, är det denna siffra du ska utgå från. I exemplet ovan kommer den effektiva räntan att se ut så här:

  • Låt säga att lånet har utöver den nominella räntan på 15 % även en upplägningsavgift på 400 kr, en aviavgift på 20 kr och en återbetalningstid på 1 år. Månadskostnaden för detta lån blir 1 103 kr. Den effektiva räntan blir då 28,2 %.

Hur får man bästa räntan?

Den ränta du kommer att få på ditt lån beror i hög grad på vilken sorts lån det handlar om. Villkor och krav skiljer sig mellan olika långivare, men det finns ett som är sant: det lönar sig i längden att lägga tid på planering och research. Avgör följande innan du börjar titta på olika räntesatser:

  • Hur mycket behöver du låna?
  • Hur mycket har du råd med att betala tillbaka varje månad?
  • Hur länge är du villig att vara skuldsatt?
  • Hur ser din kreditvärdighet ut? (Sämre kreditvärdighet resulterar alltid i dyrare lån).

 

När du vet hur det ser ut för dig, är det dags att syna lånetyperna i sömmarna. De vanligaste alternativen är snabblån och privatlån

Räntan för snabblån

Snabblån är krediter där villkoren tagits fram för att gynna dig som har svårt att få lån på annat håll. Eftersom risken för långivaren i och med detta är högre, är räntan för snabblån också dyrare än för andra lånetyper. 

För att hitta bästa räntan på ett snabblån, kan du ansöka om lånet via en låneförmedlare. Långivarna får då dela på dina uppgifter, och så att säga tävla om dig som kund. Detta innebär att du får tillgång till en mängd olika offerter som du kan gå igenom i lugn och ro. Kom ihåg att det är den effektiva räntan som faktiskt avgör vilket lån som blir förmånligast för dig!

De flesta snabblån klassas som högkostnadskrediter. Detta betyder att den effektiva räntan överstiger 30 % av lånesumman. Om du lägger upp ett sådant lån på en längre återbetalningstid kommer det att bli ganska dyrt. Därför är det bästa sättet att hantera denna sortens kredit det som själva namnet tyder på: ett snabblån ska betalas av snabbt. Annars lönar det sig inte.

Räntan för privatlån

Låneförmedlaren är ett smart alternativ även när det gäller privatlån. I dessa fall handlar det om större lånesummor som läggs upp på en längre återbetalningstid. Din kreditvärdighet avgör hur hög din ränta kommer att bli. Ju starkare din återbetalningsförmåga är, desto förmånligare villkor du kommer att få delta av. 

Administrativa kostnader att tänka på utöver räntan

När du ska räkna ut hur mycket ett lån kommer att kosta, måste du kontrollera alla detaljer noggrant. Tänk på att lånet även kan ha en uppläggningsavgift, samt en aviavgift som betalas varje månad. Undersök hur mycket det kommer att kosta dig om du missar eller blir försenad med en betalning. 

Försök gärna hitta ett lån som inkluderar betalningsfria perioder. Återbetalningstiden blir då längre, men du har utrymme för att lösa oväntade svårigheter utan att samla på dig betalningsanmärkningar.

Låneförmedlare
Ränta
Lånebelopp
Svarstid ansökan
Ansök
advisa privatlån 2.95 – 26.05% 5 000 – 600 000 kr 1 minut Ansök och få svar direkt
2.95 – 29.5% 5 000 – 600 000 kr 2-3 minuter Ansök och få svar direkt
Ränta från 3,95% 10 000 kr – 300 000 kr 3 minuter Ansök och få svar direkt
2.90 – 29.90% 10 000 – 600 000 kr 1 minut Ansök och få svar direkt
lendo samla lån 2.95 – 29.95% 10 000 – 600 000 kr 2 minuter Ansök och få svar direkt

Leave a comment