You are here:--Vad är 5G och när kommer det

Vad är 5G och när kommer det

Framtidens omtalade mobilnätverk 

Hur bra tekniken än är idag, ska den ständigt förbättras. Det är den oskrivna regeln för allt som gäller mobiltelefoner, datorer och internet-kopplingar, och därmed pratet kring det berömda 5G. Men vad är det egentligen, och när kommer det? Här kommer du att få läsa den information som finns i dagsläget om denna framtidens teknik.

En kommande uppdatering

Ett stort arbete pågår bakom kulisserna för att markant förbättra dagens mobilnätverk. Detta projekt är det som kallas för 5G, och är den populära och användbara 4G:s efterföljare. Allt som vi nu älskar hos 4G ska uppdateras – det ska bli snabbare, större, mer kapabelt. 5G står för 5:te Generationens mobilnätverk.

Fördelarna med 5G

Förväntningarna är många, och hittills ser tekniken ut att vara kapabel att svara på dem alla. Bland de mest efterlängtade fördelarna med 5G finns:

 1. Adjö fördröjning! Du vet, den där irriterande känslan som kommer av att apparnas funktioner på mobilen inte fungerar så snabbt som du skulle vilja. Fenomenet kallas fördröjning, och det händer oftast när du försöker arbeta med flera appar samtidigt. 5G ska göra att fördröjningen minskas avsevärt, och detta framsteg kommer att vara väldigt viktigt när det gäller annan ny teknik som till exempel självkörande bilar.
 2. Fler prylar? Inga problem! Allt fler saker ska kopplas till nätet – och det krävs mer och mer utrymme. 5G ska lösa detta problem och låta större mängder information bli hanterade på rätt sätt. Visionen är att näten ska kunna klara av 20 miljarder abonnenter och 1 biljon sammankopplade prylar. Markbundna fordon ska kunna klara av över 500 kilometer i timmen utan att tappa i täckning, och mobilnäten ska kunna positionsbestämma en terminal med en marginal av en meter.
 3. Snabbhet ett måste: 5G ska vara 100 gånger snabbare än 4G. Forskare har redan uppnått en hastighet på 10 gbts/s vid ett avstånd på 100m mellan mottagare och sändare.

Vem ligger bakom utvecklingen av 5G?

Det är flera företag som är inblandade i utvecklingen av framtidens mobilnätverk. År 2016 kompletterades första fasen av tester för kommande 5G-nätverk, i vilken följande 7 företag tog del:

 • Ericsson
 • Datang Telecom
 • Huawei
 • ZTE
 • Shanghai Bell
 • Samsung
 • Intel
 • Nokia

När kommer det omtalade 5G till Sverige?

De länder som ligger i topp med utvecklingen är USA, Sydkorea och Japan, som säger sig vara redo att lansera den nya tekniken år 2017, 2018 och 2020, i den ordningen. I Sverige hoppas man kunna börja testa tekniken genom att lansera ett fungerande 5G-nätverk år 2018, men den första standarden kommer inte att vara färdig förrän tidigast år 2020. De olika operatörerna har skilda åsikter om när allmänheten kan börja använda den nya tekniken, men de håller alla med om att det fortfarande kommer att dröja.

Letar du nytt mobilabonnemang? Jämför mobilabonnemang och hitta det som passar dig!

By | 2017-07-07T10:08:17+02:00 juli 7th, 2017|Categories: Mobiltelefoni|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar