You are here:-, Tjäna & spara pengar-Tips för dig som ska skaffa kreditkort för första gången

Tips för dig som ska skaffa kreditkort för första gången

Disciplin är A och O

Kreditkortet föddes år 1949 då Frank McNamara kom på idéen att låta kunderna handla det de behövde och få räkningen hemskickad i efterhand. I början gällde det bara restaurangbesök – därför fick det första kreditkortet heta Diners Club. Folk i allmänhet älskade idéen, och snart hade alla möjliga olika företag fastnat för trenden. McNamara räknade ut att “det här, det var ju en jättebra affärsidé”, och därför föreslog han för sina partners Ralph Schneider och Alfred Bloomingdale att de skulle addera ränta på korträkningarna som inte betalats i tid. Än idag tillkommer ränta på fakturor som inte betalats i tid, och det är just detta som skapat den stora abyssen mellan två åsikter: de som älskar kreditkort, och de som hatar dem.

Funderar du på att skaffa kreditkort? Då är det kanske dessa vitt skilda åsikter som fått dig att tvivla – är det verkligen en bra idé att skaffa kreditkort? Svaret beror egentligen på hur din privatekonomi fungerar. I denna artikel kommer du att få objektiv information om kreditkortets för- och nackdelar, samt tips om hur du ska tänka för att avgöra vad som blir bäst för dig.

Fördelar med kreditkort: Betallösningen som finns där du behöver den

Hela systemet går ut på att ge dig ett sätt att betala utan att oroa dig över hur mycket pengar du har på dig just nu. Eftersom automater inte alltid är så pålitliga som de borde vara, kan det kännas extra tryggt att ha ett kreditkort i bakfickan – om kontokortet av någon anledning slutar fungera, behöver du inte stå där med lång näsa. Det gör det också möjligt för dig att delbetala saker du verkligen behöver. I stället för att punga ut hela summan på en gång, något du kanske inte har råd med för stunden, räknar du ut vilken procent av slutpriset du klarar av i månaden, och betalar av produkten efter hand. Det är en modernare variant av det uråldriga rådet “spara först och köp sen”, som låter dig både ha kakan och äta den. Reseförsäkring är även den en stor anledning till varför många skaffar kreditkort: den inkluderas automatiskt varje gång du betalar en resa med kortet.

Kredit fungerar för många som en buffert: händer det något oväntat, har du möjlighet att utnyttja din kredit för att lösa det, och betalningen kan sedan klaras på en gång eller läggas upp över en längre tid. På så sätt har du en säkerhet tillgänglig tills du arbetat ihop en egen buffert.

Nackdelar med kreditkortet: Kom ihåg att kreditkortspengar inte är gratispengar

Den största nackdelen med kreditkort är inte plastkortet i sig självt, utan brist på självbehärskning. Eftersom man helt plötsligt har tillgång till en avsevärd summa, kan det vara lätt att glömma att det inte handlar om egna pengar. Då finns risken att man handlar för mer än vad man egentligen har råd med, och när fakturan kommer, börjar man ligga efter med betalningarna. Detta kan leda till ränta-på-ränta-effekten, och det är då kreditkortet börjar bli dyrt. Ju mer du ligger efter med, desto högre dina räkningar blir, och efter en tid måste du även börja betala ränta på din ränta. Det bästa du kan göra för att undvika dessa problem är att vänja dig vid noggrann kontroll på dina inkomster och utgifter redan innan du skaffar ett kreditkort.

Så ska du tänka när du skaffar ett kreditkort

Har du stenhård koll på din ekonomi? Då kanske du vill skaffa ett kreditkort som en extra betalningsmetod. Följande tips kan hjälpa dig att tänka rätt:

  • Ansök om en rimlig kreditgräns: ha inte tillgång till pengar du egentligen inte behöver. Detta minimerar de problem som skulle kunna uppstå vid säkerhetshot som scamming och phishing.
  • Försäkra dig alltid om att du verkligen har råd med den kredit du utnyttjar.
  • Överanvänd inte kreditkortet.
  • Ägna gott om tid till research innan du bestämmer dig för ett särskilt kort. Försäkra dig om att det verkligen passar in på dina behov.

Att hitta rätt

Det finns ett ofantligt stort utbud av kreditkort på marknaden. Ett av alla är säkert som gjort för dig – men hur ska du bära dig åt för att hitta det? Följ denna 4-stegs-metoden:

  1. Avgör det nätverk som passar dig bäst. Var ska du använda kortet? Det finns två nätverk som fungerar nästan överallt, och det är MasterCard och Visa. Diners Club och American Express har ett lite mer begränsat användningsområde, men är ändå närvarande i nästan alla länder.
  2. Årskostnaden är ännu ett viktigt område. Hur mycket vill du betala? Många kreditkort kostar lite eller inget i årsavgift, men det finns också lyxiga varianter som ger dig ganska många fördelar för en relativt hög årssumma.
  3. Det kanske känns jobbigt att tänka på räntekostnader och kredittid, men det är väl investerad tid. Om det någon gång händer att du inte kan betala din faktura i tid, tillkommer den effektiva räntan och ofta även en massa dolda avgifter, och detta kan bli väldigt dyrt om du inte räknat med det i förhand. Att få 30 eller 60 dagars räntefri kredittid påverkar kostnaden också ganska mycket: sköter du dig rätt slipper du betala ränta, men är du oansvarig kan det kosta dig dyrt.
  4. Den minst avgörande faktorn bör vara bonusarna. Det kanske känns väldigt lockande att veta att du får så och så mycket tillbaka när du använder ditt kreditkort, men om kortet inte stämmer med dina behov kan möjligheten förvandlas till en fälla: i jakten efter de där extra poängen kan du lockas att spendera mer än du borde.

När du så begränsat din sökning, kan du välja ditt första kreditkort och ta ytterligare ett steg mot framtiden. Kortet kommer att vara en verklig fördel för dig som sköter din ekonomi på ett ansvarsfullt sätt!

By | 2017-07-17T22:08:18+02:00 juli 17th, 2017|Categories: Tips & guider, Tjäna & spara pengar|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar