You are here:--Störiga säljare som ringer – Så blockerar du dem

Störiga säljare som ringer – Så blockerar du dem

Enligt lag har du som konsument rätt att slippa både oönskad reklam i din brevlåda och obedda samtal från telefonförsäljare. Hur kan du bära dig åt för att lyckas?

Finns det något jobbigare än att bli uppringd mitt i blanka arbetsdagen av en okänd person som ska försöka sälja dig något du absolut inte behöver? Inte nog med det – för det mesta ger de sig inte förrän du sagt ja, och detta innebär upprepade oönskade samtal. Man blir ju nästan rädd för att svara när det ringer från okänt nummer, och då är det risk att man går miste om andra viktiga samtal. Lyckligtvis så går det att göra något för att lindra situationen: läs vidare och ta reda på hur du kan göra för att blockera störiga säljare som ringer.

Nixa dig

NIX är en tjänst som går ut på att hjälpa dig som konsument att informera försäljaren om att telefonsamtal i marknadsförings-, insamlings-, eller försäljningssyfte ej önskas. Du behöver endast registrera ditt nummer, så kommer det att spärras omedelbart och vara otillgängligt för företagen. Marknadsföraren är enligt lag skyldig att kontrollera om ditt nummer finns med på NIX-Telefons spärrlista innan de ringer upp dig, och respektera ditt val att avstå från dessa samtal.

Appar som förenklar livet

Oönskade telefonsamtal från försäljare är ett världsvitt problem, och därför är det inte heller konstigt att det utvecklats en hel rad smarta appar för att hjälpa den ovillige konsumenten att slippa dessa störmoment. Pröva dig fram till din favorit i utbudet:

TrueCaller. TrueCaller är en svensk app som i dagsläget används av över 250 miljoner personer för att identifiera och blockera oönskade samtal från försäljare och spam-meddelanden. Den används även för att ringa och SMS:a. Appen fungerar så här: när en användare får ett oönskat samtal kommer denne att blockera numret. Detta registreras, och när du installerar appen så sparas numret i din telefonbok med namnet “Blockerat av TrueCaller”. Detta kommer att synas tydligt om personen i fråga ringer upp dig, och då kan du välja om du vill svara eller avbryta samtalet. TrueCaller erbjuder följande tjänster:

 

  • Samtalshistoriken identifierar även de kontakter du inte sparat, och du kan identifiera SMS från okända nummer.
  • Du kan blockera oönskade samtal och meddelanden (från försäljare eller spammare).
  • Du kan direkt få besked om dina vänner är upptagna eller tillgängliga när du tänker ringa.

 

Mobinix. Mobinix är en tjänst från VarningsInfo som går ut på att varna dig varje gång du får ett samtal från blufföretag eller telefonförsäljare som alltför många konsumenter klagat på. Observera att appen endast varnar dig för värstingarna – den eliminerar inte problemet helt. Funktionen är community-baserad, vilket betyder att Mobinix omfattande register är under uppbyggnad: varje gång en konsument klagar över ett nummer, hamnar det på varningslistan.

Vem ringde? Tjänsten HITTAs användare har utvecklat denna community-baserade app, som hjälper dig att identifiera vem som ringt när du fått in ett samtal från ett okänt nummer. Du kan där få tips om lurendrejare, samt använda dina egna erfarenheter för att tipsa andra om störiga säljare eller bluffnummer. Alla ska kunna vara med om att klura ut mysteriet: vem var det som ringde?

Blockera numret helt

Du som helst inte ens vill veta att det ringde kan välja att blockera numret helt. När du en gång identifierat ett nummer som tillhörande en ihärdig telefonförsäljare, oavsett om du tagit hjälp av en app eller lidit igenom hela samtalet själv, kan du berätta för din mobil att just det numret vill du aldrig få samtal från igen. Så här gör du som har…

Android:

  1. Öppna den förinstallerade Telefonappen.
  2. Öppna fliken Samtalshistorik för att nå numret som just ringde, eller leta upp det numret som din blockeringsapp sparat som “Oönskat”.
  3. Tryck länge på det oönskade numret.
  4. Välj “Blockera nummer”.

iOS:

  1. Gå in på Telefonappen och öppna kontaktlistan.
  2. Hitta numret som din valda app sparat som Blockerat. Öppna kontakten.
  3. Scrolla ner tills du hittar knappen “Blockera kontakt”, och tryck på denna.

Genom att följa dessa enkla tips kommer du att minimera antalet oönskade samtal från telesäljare, samt göra ditt för att bygga en tryggare värld genom att bidra information om de oseriösa företag eller bluffsamtal du själv kan ha råkat ut för.

By | 2017-06-12T10:10:01+02:00 juni 12th, 2017|Categories: Tips & guider|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar