You are here:--Så kan du få snabbare bredband utan att byta leverantör

Så kan du få snabbare bredband utan att byta leverantör

Öka hastigheten och skydda ditt privata nätverk: Tips för dig som har kabelbredband och mobilt bredband.

Dagen lider mot sitt slut och du ser fram emot att få softa en stund på soffan och se din favoritserie. Förargligt nog blir filmen avbruten stup i kvarten för att den måste buffra. Din anslutning är för långsam… Medan du sitter där och stirrar dig blind på den lilla snurrande cirkeln tänker du att så här går det inte att ha det, det måste finnas något bättre. Men du behöver inte rusa iväg och byta bredbandsleverantör, det finns enklare lösningar att pröva på. Här kan du läsa om de vanligaste orsakerna till detta högst irriterande problem, och även få tips om hur du kan bära dig åt för att snabba på din anslutning.

Du som har kabelbredband

En långsam anslutning kan bero på problem med hårdvaran, mjukvaran eller nätets kapacitet. Skadade kablar, ej uppdaterade program och virus räknas bland de vanligaste interna orsakerna till en långsam anslutning. Följ dessa steg för att upptäcka var problemet sitter, och om möjligt lösa det utan att behöva ringa upp din leverantör.

 1. Starta om din dator. Det må vara klichéaktigt, men det är första steget du måste ta. Om detta inte hjälper, måste du
 2. Kolla kablarna. Byt ut gamla och slitna kablar. Kontrollera att de sitter i ordentligt, och att de inte är skadade eller böjda någonstans. Testa nu hastigheten igen. Om det fortfarande går långsamt, ska du
 3. Kolla mjukvaran. Tänk efter: när var sista gången du uppdaterade dina program? Gammal mjukvara är ibland orsaken till en långsam anslutning. Kanske det viktigaste programmet att uppdatera är just
 4. Antivirusprogrammet. En av de ledande faktorerna till en långsam dator är skadlig kod som du fått in via tvivelaktiga sajter eller genom att klicka på osäkra länkar. Därför är det viktigt att du uppdaterar ditt antivirus regelbundet, och genomför en komplett datorkoll. När du rensat din dator från potentiell malware, kan du pröva att testa hastigheten igen.
 5. Ett extra tips till dig som har fler än ett datajack är att testa dig fram till vilket av dessa som ger dig den snabbaste anslutningen.

Du som har mobilt bredband

Routerns placering gör stor skillnad när det gäller den bredbandshastighet du får uppleva. Pröva följande tips för att maxa din routers kapacitet:

 • Fri sikt. Ställ routern på en bra plats, helst högt uppe, så att det blir fri sikt mellan den och din mobila enhet eller dator.
 • Rätt riktning. Ställ routern så att lamporna är riktade mot den plats där du vill ha snabbare anslutning. Har routern antenner? Vinkla dem också.
 • Stora metallföremål (tvätt- och diskmaskin, kyl, frys) ska helst inte stå för nära routern. Andra hastighetsslukare är våningsplan, tjocka väggar och till och med akvarium.
 • Överväg möjligheten att skaffa en WiFi-booster, en liten apparat som tar emot din befintliga WiFi-signal, ökar dess styrka och förlänger täckningen.

Bli kvitt snyltgästerna

Du som trots alla åtgärder fortfarande upplever en försämrad anslutning under vissa perioder på dygnet har troligen snyltgäster att skylla på – andra människor som på något sätt fått tag på din kod (förutsatt att du har en) och ”lånar” din WiFi utan ditt tillstånd. Du kan då välja att gömma ditt nätverk, och även välja vilka enheter som ska få lov att koppla sig till ditt bredband och därmed utesluta alla andra. Så här kan du skydda ditt nätverk:

 1. Ändra ditt SSID (namnet på ditt nätverk). Ett nätverk som har kvar fabriknamnet kan locka hackers, som tror att många av de andra inställningarna också är oförändrade, och att det därför kommer att vara enkelt att komma in.
 2. Välj WPA2-kryptering, som erbjuder högre säkerhet än de andra inställningarna.
 3. Begränsa din DHCP så att den endast ger tillgång till de enheter som hör till ditt nätverk. Här kan du också bestämma hur många enheter som ska få anslutas åt gången.
 4. Kontrollera att funktionen ”Block WAN Requests” är påslagen. Detta kommer att förhindra att någon som inte tillhör ditt nätverk kommunicerar med din router eller dina enheter.

Läs mer och jämför bredband.

By | 2017-06-18T11:40:59+02:00 juni 18th, 2017|Categories: Bredband|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar