You are here:--Så gör man back-up på iPhone och återställer telefonen

Så gör man back-up på iPhone och återställer telefonen

Att skydda din data inför oförutsedda skeenden

Hur mycket viktig information har du inte på din lur? För de flesta av oss är ju mobilen oumbärlig – vi använder den till jobb, fritid, vardag. Vi sparar viktiga dokument och värdefulla minnen i form av bilder, videoklipp och meddelanden. Vi greppar tag i den varje gång vi ska ringa någon, googla något, eller skicka ett brådskande SMS. När vi måste komma ihåg någonting, är det lätt att skapa en liten påminnelse på mobilen. Den kommer med inbyggd väckarklocka, GPS och räkneapparat. Du kan till och med ha din plånbok på den, betala räkningar, ta lån och genomföra andra transaktioner på ett snabbt och enkelt sätt. Därför är den där mini-hjärtattacken man får bara man tänker att man kan tappa bort sin mobil fullt igenkännbar. Tyvärr bestämmer sig världen ibland för att vara en sorgeö, och det är mycket som skulle kunna hända – du kanske tappar mobilen på bussen, den kanske glider ur händerna på dig när du ska ta kort på gänget i poolen, eller också kan du bli rånad. Du kanske råkar ha en gammal enhet, och de är ökända för sin tendens att sluta fungera när som helst. Hur kan du då gardera dig och skydda den värdefulla information som du samlat på din mobil under så lång tid?

Lösningen är förstås att säkerhetskopiera din iPhone, och detta kan du göra via två gratisprogram: iTunes och iCloud. När du sedan skaffat en ny mobil (eller kanske fixat den gamla) återställer du helt enkelt den nya mobilen med din gamla information, och så är dagen räddad… Så här gör du:

Säkerhetskopiera och återställ din mobil via iTunes

 1. Hämta programmet via Apples hemsida, och installera det enligt anvisningarna på skärmen.
 2. Koppla in din lur med USB-sladden.
 3. Du kommer att hitta en ikon i form av en telefon i iTunes programfönster, längst upp till vänster. Genom att klicka på denna öppnar du inställningarna för din telefon.
 4. Under fliken Sammanfattning kommer du att hitta Säkerhetskopiera automatiskt. Välj där Den här datorn och klicka sedan på Säkerhetskopiera nu. Följ anvisningarna på skärmen. En säkerhetskopia av din information kommer nu att sparas på din dator.
 5. För att föra in din befintliga information på en ny mobil gör du så här:
 6. Koppla in och starta enheten.
 7. Välj Språk och land, och ange informationen för ditt trådlösa nätverk.
 8. Rutan Ställ in iPhone kommer att dyka upp. Välj då Återställ från iTunes-kopia, och följ anvisningarna på skärmen.

Säkerhetskopiera och återställ mobilen via iCloud

 1. Öppna Inställningar och scrolla ner till iCloud. Öppna fliken.
 2. Tryck på Säkerhetskopiering och aktivera funktionen genom att trycka på knappen.
 3. Varje gång din mobil är låst, på laddning och kopplad till ditt trådlösa nätverk kommer den att göra en automatisk backup.
 4. För att spara din gamla information på en ny enhet gör du så här:
 5. Starta mobilen och anslut den till ditt WiFi-nätverk.
 6. När rutan Ställ in iPhone dyker upp, väljer du Återställ från iCloud-kopia, och anger vilken kopia du vill återställa ifrån.
 7. Klicka på Återskapa, och ange ditt Apple-ID och lösenord. Vänta tills processen är färdig.

Hur mycket information kan man spara, egentligen?

Du som till exempel har albumet fullproppat av kort på barnen och katten har säkert försökt att radera de bilder som du inte vill spara – och misslyckats. Man vill ju innerst inne få behålla alla sina bilder, och det vet utvecklarna på Apple, därför har de gjort det möjligt för dig. Du som sparar din säkerhetskopia via iTunes kan lagra så mycket information som din dator kan ta. Väljer du att genomföra din backup via iCloud får du kostnadsfri tillgång till 5 GB lagring. När dessa använts har du möjlighet att utöka ditt lagringsutrymme till 2 TB.

Vilken information sparas?

I din säkerhetskopia på iTunes sparas nästan all din information, utom:

 • Touch ID-inställningar
 • Apple Pay-information och inställningar
 • Information från Hälsa, Aktivitet och Nyckelring.
 • Innehåll som köpts eller importerats via App Store, iTunes Store och iBooks.
 • Bilder som redan lagrats i iCloud.

I din backup på iCloud sparas också all din data och inställningar, förutom:

 • Information från Kontakter, Anteckningar, Kalendrar, iCloud-bildbibliotek och Min bildström. Denna data finns redan sparad i molnet.
 • Information som lagrats via andra molntjänster.
 • Inställningar och information för Touch-ID och Apple Pay.
 • Innehåll som köpts på iTunes Store, iBooks Store eller App Store.

Det tar endast ett par minuter att fixa en regelbunden automatisk säkerhetskopiering. Vänta inte tills det händer någonting – skydda din data nu, så du kan vara trygg i vetskapen om att alla viktiga arbetspapper (och till och med korten på katten!) aldrig kommer att gå förlorade.

Läs mer om mobiltelefoni och jämför mobilabonnemang.

By | 2017-06-19T12:51:14+02:00 juni 19th, 2017|Categories: Mobiltelefoni|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar