You are here:-, Tjäna & spara pengar-Olika typer av kreditkort – Vi guidar dig

Olika typer av kreditkort – Vi guidar dig

Mycket har sagts om kreditkort: de har lovprisats och smutskastats, de har hjälpt många människor att förbättra sin situation och försatt många andra i ekonomiska svårigheter. De kan öppna och stänga dörrar. Hur du sköter din kredit säger även mycket om dig som person, och de ekonomiska beslut du idag fattar kommer att påverka din framtida kreditvärdighet direkt. Det är därför det är så viktigt att ta alla detaljer i akt när det blir dags att bestämma om du ska skaffa ett kreditkort eller inte, och i så fall vilket. 

Du som överväger möjligheten att skaffa ett kreditkort kanske känner dig som vilsen i den stora djungeln av olika korttyper och märken. Vilket ska du välja? Svaret beror helt på dina personliga ekonomiska förutsättningar och behov. För att begränsa din sökning och därmed hjälpa dig på traven, har vi här samlat information om de största kreditkortstyperna, samt vem de passar för. Du kommer också att få veta vilka parametrar du ska tänka på när det gäller valet av rätt kort för dina omständigheter. 

Nätverket 

Det som avgör var i världen du kommer att kunna använda ditt kort är nätverket det tillhör. Vissa kort fungerar bara i några få butiker. Andra kan användas över hela landet, medan de bästa fungerar jorden runt. De fyra största kreditkortsnätverken är: 

  • Visa 
  • American Express 
  • Diners Club 
  • Mastercard 

 American Express och Diners Club fungerar på ett mer begränsat område än MasterCard och Visa, som godtas i princip av alla banker på jordklotet. Om din livsstil inkluderar mycket resande kan ett av de två sistnämnda nätverken vara rätt för dig. Men det är inte allt – du måste också överväga…  

Kostnaden 

Med ett kreditkort betalar du alla dina köp och uttag i efterhand, i en valfri avbetalningstakt. Denna frihet kostar pengar, som du får betala av i form av ränta om du inte klarat fakturan i tid. Olika kort har olika räntekostnader. Årsavgiften är bara en del av kortets egentliga kostnad, så det är viktigt att du ser över vilka förmåner kortet kommer med samt om du verkligen behöver och har råd med dem. Ska du välja det som ska bli ditt primära kreditkort? Då kan det vara värt de extra kostnaderna. Har du redan ett kreditkort och letar efter ett back-up-alternativ? Kasta då hellre ett öga på de billigare korten. 

Beroende på hur ansvarsfull du är med din ekonomi och hur noggrant du ser över dina möjligheter innan du gör ditt val, kan kreditkortets kostnader hjälpa dig spara pengar eller försätta dig i svårigheter. Kom ihåg att påminnelseavgifter och effektiva räntor kan hopa sig och snabbt bli enorma summor som du inte räknat med. Därför är det viktigt med planering i förhand, och för att lyckas med denna är det bra att känna till kortets… 

Kredittid 

När kreditkortsräkningen kommer i slutet av månaden, består den av de olika köp du gjort under de senaste 30 dagarna. För det mesta. Vissa kort kommer med förlängd kredittid, vilket innebär att du får ytterligare 30 dagar på dig att betala av dina inköp. Hur detta kommer att funka för dig beror ganska mycket på din livsstil och dina ekonomiska val. Du som är ute och reser ofta och därmed kanske inte hinner ta hand om din utläggsrapportering i tid kan utnyttja den extra kredittiden för att inte bli försenad med betalningen. Har du svårt att få räkningarna att stämma i slutet av månaden bör du dock se upp för denna förmån: det är väldigt lätt att glömma bort hur mycket man egentligen handlat för under en tvåmånadersperiod, och det kan sluta med att du står där med en alldeles för hög räkning utan att förstå “var pengarna egentligen tog vägen”.   

Bonusprogram och andra fördelar 

 Trots att de flesta kreditkort gör mycket reklam för sina bonusar och poäng, bör dessa egentligen vara den minst avgörande faktorn när du ska välja ditt nya kreditkort. Detta betyder inte att du kan försumma det helt – bra förmåner kan hjälpa dig mycket i längden. I princip finns det tre stora bonustyper: 

  1. Bonus vid köp av vissa produkter. Somliga affärer ger ut sina egna kreditkort, med väldigt specifika bonusar vid köp du gör hos dem. Du kan samla poäng och spara pengar vid köp av mat, kläder, vitvaror mm. Ett bra alternativ till dig som handlar mycket och ofta på din favoritaffär, men oftast inte så bra att ha som primärt kreditkort.  
  2. Cashback-kort. Varje år får du som använder ett cashback-kort tillbaka en viss procent av dina utlägg. 
  3. Resekort. Som namnet antyder, är dessa kort skräddarsydda för dig som inte kan sitta still. Förmånerna inkluderar bland annat en kompletterande reseförsäkring, tillgång till vissa lounger på flygplatsen och poäng som du kan samla och sedan använda för att betala flygresor eller hotellbokningar. 

Hur ser din situation ut? Var passar du in i kreditkortsdjungeln? Med denna information kan du förhoppningsvis begränsa din sökning avsevärt tills du hittar en kreditkortstyp som du kan dra verklig nytta av. 

By | 2017-07-30T15:35:27+02:00 juli 30th, 2017|Categories: Tips & guider, Tjäna & spara pengar|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar