You are here:--Här är kreditkorten med lägst ränta

Här är kreditkorten med lägst ränta

Hur du gör en opartisk jämförelse av det befintliga utbudet av kreditkort 

Du som letar efter det som kommer att bli ditt nya kreditkort känner säkert till hur stor roll räntan spelar i dylika beslut. Googlar du “det bästa kreditkortet” kommer du att förbli precis lika klok – det finns så många åsikter om saken, och ett kort som är det allra bästa i någon annans åsikt kanske inte alls passar in på din livsstil. Därför har vi framställt denna artikel: här kan du läsa om vad effektiv ränta är och hur den räknas ut, samt hur du kan nyttja denna information för att hitta det som för dig ska bli det förmånligaste kortet på marknaden.  

Vad är ränta? 

När du betalar med ditt kreditkort lånar du pengar av kreditgivaren. Om du betalar av dessa i tid tillkommer ingen ränta, och kortet har fungerat som det ska. Det är först när du råkar bli efter med en betalning som räntan tillkommer: det betyder att du förutom lånesumman även får betala en viss procent av det du lånat till banken som “pant” för din försening. Till denna ränta tillkommer även diverse avgifter, till exempel förseningsavgifter. Ju högre räntan är, desto mer du får betala – därför känns det inte annat än logiskt att försöka hitta korten med lägre ränta. Du ska då kika på den effektiva räntan. 

 Den effektiva räntan är en procent som räknas ut för att hjälpa dig som konsument att på ett enklare sätt jämföra den verkliga kostnaden för olika sorters kreditkort. Den inkluderar alla de räntekostnader, aviavgifter och andra avgifter som kan tillkomma, årsräntan inkluderad. Eftersom månadsräntan är rörlig och beror på hur stor del av krediten du faktiskt nyttjat, gäller det att hålla koll på utgifter och inkomster så att du kan minimera den totala kostnaden för kortet. 

Toppkorten på marknaden 

 Bland de billigaste korten när det gäller effektiv ränta finns: 

 1. Swedbank MasterCard 
 • 55 räntefria dagar tillkommer. 
 • Räntan ligger på 10,60 %. 
 • Den effektiva räntan blir 10,88 %. 
 • Årsavgift: 195 SEK. 

 2. ICA MasterCard: 

 • 60 räntefria dagar. 
 • Räntan ligger på 12,70 %. 
 • Den effektiva räntan blir 13,47 %. 
 • Årsavgift: 324 SEK. 

 3. re:member Flex MasterCard: 

 • 56 räntefria dagar tillkommer. 
 • Räntan ligger på 9,74 – 24,74 %. 
 • Den effektiva räntan blir 14,6 %. 
 • Årsavgift: 0 SEK. 

 

Det finns många bra kort på marknaden utöver dessa, och alla har de sina förmåner och nackdelar. Ett kort som verkar billigt och inte kostar något i årsavgift kanske inte ger dig tillgång till den kreditgräns du behöver. Ett annat vars förmåner passar dig perfekt kan kosta lite mer i ränta. Det är i sista hand du som måste avgöra vad din ekonomi – och även din självbehärskning – klarar av. Resultatet blir kanske inte det billigaste kortet på marknaden när det gäller den effektiva räntan, men det kommer säkert att vara det bästa kortet för dina behov. 

 Smartaste sättet att nyttja ett kreditkort 

Räntan tillkommer endast när du ligger efter med en betalning. Därför är det bästa du kan göra att ansöka om en kreditgräns som inte är större än vad du egentligen har råd med, och se till så att du klarar av betalningen i tid, innan räntan läggs på beloppet. Tänk på faktum att om du har alltför många kreditkort kan din kreditvärdighet bli negativt påverkad, och det gör det även svårare för dig att hålla koll på räkningar och fakturor. 

Ett annat tips: Kreditkortet funkar bäst när det används för kortsiktiga betalningar. Köper du något stort och lägger upp betalningen på flera månader eller år tillkommer liknande förmåner och risker som med ett privatlån.  

Läs mer och jämför kreditkort på vår översikt!

By | 2017-08-10T12:42:19+02:00 augusti 10th, 2017|Categories: Tjäna & spara pengar|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar