You are here:--Du kan tjäna pengar på din gamla mobiltelefon

Du kan tjäna pengar på din gamla mobiltelefon

Den enes skräp kan bli den andres guldgruva

Hur många mobiltelefoner har du i byrålådan? Enligt en beräkning har varje svenskt hushåll i snitt 5 avlagda mobiler hemma som bara ligger och skräpar. Är detta även ditt fall kan du kanske vara intresserad av möjligheten att tjäna pengar på dessa gamla tekniklik. Så här går det till!

Skatten i lådan

Har du en av de första iPhones eller Ericssons hemma? Har du en av de unika versionerna som kom ut? Dessa säljs för tusentals kronor till samlare i hela världen. iPhone 2G i nyskick kan till exempel säljas för upp till 12 000 SEK.

Ge mobilen ett förlängt liv

Har du bytt ut din mobil mot en nyare version kan du välja att sälja den innan värdet sjunker. Många som behöver en mobil bryr sig inte så mycket om att den inte är den senaste versionen, utan nöjer sig gärna med en funktionell och relativt billig telefon. På sidor som Tradera och Pantaluren kan du sälja din telefon till ett resonligt pris om du följer dessa steg:

  1. Fräscha upp mobilen. Den ska vara i så gott skick som möjligt.
  2. Leta upp det originella paketet och inkludera instruktionsbok, laddare mm.
  3. Ta många bilder. Visa mobilen från alla sidor, och var ärlig när det gäller defekter.
  4. Presentera de specifikationer och funktioner som köparen kan tycka är intressanta.
  5. Sätt ett realistiskt pris med tanke på hur länge mobilen kommer att fortsätta att vara användbar. Kom i värsta fall ihåg att en hundralapp är bättre än ingenting.

Akta dig för oseriösa sajter

Det finns många nätföretag som lovar dig pengar i utbyte för din gamla telefon, men inte alla är fullt ärliga. Akta dig för lurendrejare genom att följa dessa tips innan du bestämmer dig för att sälja:

  • Kolla upp recensioner av sajten. Hur har andra upplevt förhandlingarna?
  • Tänk över utvärderingen de gjort av din mobil i förhållande till originalpriset. Känns det för bra, särskilt om luren har allvarliga skador, kan det vara en varningssignal.
  • Skillnaden mellan de olika sajternas villkor och snabbhet är ganska stora. Se till att du läser det finstilta.
  • Skicka bara in din telefon till de aktörer som lovar att skicka tillbaks den gratis om du efter värdering inte är nöjd med slutpriset.

Byt din mobil mot en ny

När du ska köpa en ny mobil kan du hos vissa leverantörer delbetala priset genom att lämna in din gamla telefon. Du skickar då in dennas IMEI-nummer och låter bolaget värdera den. Kom ihåg att du måste säkerhetskopiera ditt innehåll och avaktivera lås och andra konton. Ta slutligen bort sim-kortet och lämna in telefonen. Om den är i gott skick, kan den få en ny ägare, annars kommer den att återvinnas.

Gör ditt för miljön

Om din mobil är så gammal att den inte kan säljas på något annat sätt kan (läs “bör”) du göra ditt för miljön genom att lämna in den på återvinning. Mobiler som ligger och skräpar i lådan är ett enormt slöseri av resurser, men genom att låta dessa tas om hand på rätt sätt skyddar du naturen och bidrar till en mer hållbar värld.

By | 2017-07-04T22:14:00+02:00 juli 4th, 2017|Categories: Mobiltelefoni|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar