You are here:-, Tips & guider-Detta påverkar hastigheten på ditt bredband

Detta påverkar hastigheten på ditt bredband

Vad är bredbandsspill, och hur kan du minska det?

Du behöver en snabb och pålitlig internetanslutning för att ditt schema ska gå ihop. Du använder den till både jobb och fritid, och du betalar gärna stora summor för att få en så hastig anslutning som möjligt. Ändå händer det ibland att det krisar till sig, och just när du behöver ladda upp det där viktiga dokumentet verkar det som om datorn bestämt sig för att vara så trög som möjligt. Otåligt sitter du där och vrider dig om händerna medan du förtvivlat frågar dig varför det inte vill funka. Ska du kanske byta bredbandsleverantör?

För det mesta är lösningen mycket enklare. Det gäller att förstå vilka faktorer som påverkar hastigheten på ditt bredband, och hur du kan göra för att öka denna.

Därför går det trögt till

Du tecknade det snabbaste bredbandetpå marknaden, och därför förväntar du dig att dokumentet ska laddas upp så snabbt som möjligt –men icke. Den verkliga hastigheten du upplever är mycket annorlunda. Denna förlust i hastighet kallas bredbandsspill, och den kan påverkas av saker som:

  • Kapacitet. Sättet som trafiken fungerar på ute på gatorna är en bra illustration: Är det bara du som är ute och kör, går det fort och smidigt, men ju fler bilar som hopar sig på vägarna, desto troligare blir det att du måste sänka hastigheten och kanske fastnari en kö. Detsamma händer på nätet: ju fler personer som är ute och “surfar”, desto långsammare blir det. Detta kan vara diagnosen för dig som upplever olika hastighetsmått vid olika tider på dagen. Näten dimensioneras idag för att klara av hastighetsintervallen och leverera hastighet löpande, men ibland funkar detta inte som det ska.
  • Hårdvaran. Ibland sitter problemet inte på vägen in till din router, utan snarare mellan denna och din dator. Gamla eller skadade kablar kan påverka din upplevelse negativt.
  • Mjukvaran. När uppdaterade du dina program sist? Har du ett funktionellt antivirusprogram installerat? Gammal mjukvara kan sänka hastigheten på anslutningen avsevärt.

Så fixar du en snabbare anslutning

Innan du rusar iväg till en ny leverantör för att byta rubbet, kan du testa följande punkter för att minska ditt bredbandsspill och öka hastigheten på din anslutning:

  1. Börja med det självklara: Starta om routern genom att dra ut strömkabeln, vänta i 10 sekunder och koppla in den igen. Kontrollera alla kablarna: är din dator ordentligt ansluten till routern? Sitter kabeln mellan routern och vägguttaget i ordentligt? Kontrollera din hastighet igen när du gjort detta.
  2. Se över alla dina kablar: har de synliga skador? Då är det kanske dags att skaffa nya. Hur gamla är dina nätverkskort och din processor? Skadad eller antik hårdvara är ofta orsaken till många hastighetsproblem.
  3. Avsluta alla datorprogram som använder din internetanslutning. De måste vara stängda och inte bara minimerade. Detta gäller både de programdu har på datorn och på dina mobila enheter,
    som telefoner och surfplattor. Om du stängt av allt och det ändå inte blir någon ändring i hastigheten, bör du kolla att ingen annan “lånar” din anslutning utan lov. Det går att ändra på inställningarna så att ditt nätverk förblir dolt för oberättigade. Du kan till och med välja exakt vilka enheter som ska kunna få tillgång till nätverket, och stänga ute alla andra.
  4. Säkerställ att din dator är fri från skadlig kod som till exempel virus. För att göra detta måstedu uppdatera ditt antivirusprogram och göra en fullständig datorkontroll. Kontrollera sedan hastigheten igen.
  5. Jämför din dator med någon annans. Har du tillgång till fler än en dator kan du kolla uppkopplingshastigheten på båda maskinerna samtidigt. Är mätvärdet dåligt på endast den ena, så vet du att problemet sitter i maskinen och inte i ditt bredband. Går det däremot dåligt för båda två, kan det vara dags att kontakta Kundservice hos din bredbandsleverantör.

Läs mer och jämför bredband på vår jämförelsesida.

By | 2017-06-15T11:52:41+02:00 juni 15th, 2017|Categories: Bredband, Tips & guider|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar