You are here:--Det ska du tänka på när du väljer ny mobiltelefon

Det ska du tänka på när du väljer ny mobiltelefon

Goda råd när du ska skaffa en ny lur till dig och till ditt barn

Kommer du ihåg när den första mobiltelefonen med touchscreen kom? Det var verkligen en nyhet: alla ville testa den med en gång, och var den kanske lite seg så hade man tålamod. Man hade ju trots allt den nyaste tekniken direkt i fickan. Nu är touchscreenen en självklarhet, och det finns ett brett utbud av telefoner i olika märken och modeller, och med olika operativsystem. Så många så att det nästan känns omöjligt att välja när det blir dags att skaffa en ny, hur ska man tänka egentligen. I denna artikel kan du få den vägledning du behöver för att välja en modell som är som skräddarsydd till dina behov.

Operativsystem

Det viktigaste man bör överväga vid val av mobiltelefon är operativsystemet. De tre största systemen på marknaden är:

  • iOS
  • Android
  • Windows Phone

Hur stor roll spelar mobiltelefonen i ditt liv? Använder du den endast för att ringa och SMS:a, eller låter du den organisera hela ditt liv? Den största skillnaden mellan de olika operativsystemen är att appar som designats för det ena systemet inte kommer att funka på det andra. Därför är det viktigt att lista de appar du tycker är absolut nödvändiga och kontrollera att de designats för båda operativsystemen. Om inte, är det detta som bör avgöra vilket operativsystem du kommer att behöva. Har du svårt att bestämma dig, kan det vara en bra idé att be om att få prova olika modeller i butiken och ställa dem mot varandra. Detta funkar även när det gäller mindre viktiga detaljer som storlek och utseende.

Prestanda

Med prestanda menas grafikprestanda, beräkningskraft och minnesprestanda. Än en gång gäller frågan: vad vill du använda luren till? Värderar du möjligheten att köra multitasking, eller att ha flera appar öppna samtidigt utan att telefonen blir trög eller stänger av sig, bör du välja en lur med gott om minne eller alternativ lagring i form av mikro-SD-kort. Detta är särskilt viktigt om du vill kunna surfa fritt på olika webbplatser, spela videor med hög upplösning eller njuta av dina videospel.

Batteritid

Det tjänar ingenting till att ha en supersnabb telefon som orkar med allt möjligt om batteriet tar slut hela tiden. Därför bör du kolla att din mobil har gott om batteritid för det du tänker använda den till. På fabrikantens hemsida kan du hitta specifikationer om den mobil du funderar på att skaffa, och där kan du också kolla batteritiden: hur många timmar i sträck du kan spela videospel eller högupplösta filmer, hur många och hur långa samtal den orkar med, och även hur långt batteriet räcker för dig som har flera appar öppna samtidigt.

Prisvärdhet

Hur mycket luren kostar, och vad du får i utbyte för dina pengar, är självklart en viktig faktor att överväga. Det kan kännas frestande att införskaffa den allra senaste modellen, komplett med alla nyheter, även trots att du kanske inte har behov av dem. Använd då din befintliga mobil som vägledning: hur många appar och funktioner använder du egentligen? Hur troligt är det att du kommer att ändra på det när du får din nya mobil? I vissa fall lönar det sig kanske bättre att skaffa en lite äldre och billigare modell.

Välj ungarnas nya lur: hur?

“Jag vill ha den nya iPhonen!” är en fras som de flesta föräldrarna har hört. Oftast mer än en gång, och tjatet kan ibland kännas ganska påfrestande. Hur kan du avgöra vilken lur som kommer att passa just ditt barn bäst? Följande faktorer bör övervägas:

  • Ålder. Hur gammal är hen? Vad ska luren användas till? Vilka regler vill du införa för att lära barnet goda mobil- och nätvanor, och vilken modell kommer i så fall att lämpa sig bäst för detta?
  • Storlek. En större telefon kanske ser häftig ut, men hur lätt är den för små händer att hantera? För små människor som inte riktigt vuxit färdigt än kan en mindre modell vara något att överväga.
  • Pris. Hur stor risk är det för att telefonen blir borttappad/stulen/går sönder? Vet du om ditt barn att hen har svårt att ta hand om sina ägodelar, kanske du vill välja en billigare modell tills vidare.
  • Tålighet. Av samma orsak som ovan, gäller det att välja en tuffare modell som kan tappas ett par gånger utan att gå sönder eller att skärmen spräcks.
  • Batteritid. Sist men inte minst, är batteritiden en viktig detalj som måste tas i beaktning. Du vill ju kunna veta var ditt barn är när som helst på dagen, och då gäller det att ha ett batteri som orkar med många timmar av surf och videospel.

När man ska köpa en ny mobil är det lätt att låta sig imponeras av det yttre: en lur som ser elegant ut, kanske i favoritfärgen, och som det görs mycket reklam för kan framstå som det bästa valet. Men detta stämmer inte alltid. Genom att följa de riktlinjer du läst om här kommer du att kunna skaffa en mobiltelefon som är dig (och ditt barn) till verklig nytta: sant värde för dina pengar.

By | 2017-06-16T16:06:48+02:00 juni 16th, 2017|Categories: Mobiltelefoni|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar