You are here:-, Tjäna & spara pengar-Därför ska du betala resan med ett kreditkort

Därför ska du betala resan med ett kreditkort

Använd kreditkortet på rätt sätt för en smartare ekonomi: Hur du ska tänka, vad du ska låta bli, och vad som funkar bäst 

Det första steget till en hållbar privatekonomi är just medvetenhet. Du måste ha koll på hur mycket pengar du har och var dessa tar vägen. Och när resan bär i väg till soliga stränder och friskare vindar blir detta extra viktigt. Det är ju så lätt att låta sig lockas av det nya: ett par extra kronor på maten här, lite oplanerat slösande på någon traditionell prydnadssak där, och så innan man vet av det har pengarna tagit slut.

Res aldrig på kredit

Kreditkortet kan fungera både som en ekonomisk fälla och som en smart lösning som hjälper dig att spara pengar, beroende på hur du använder det. När det gäller semestern finns det många som väljer att spendera sina pengar på upplevelser i stället för på prylar. Det är i och för sig inte fel, men det måste göras med ansvar. Innan du bestämmer dig för att en viss summa ska spenderas på semestern, måste du kontrollera att du har:

 • ett regelbundet månadssparande
 • en buffert för eventuellt krisscenario
 • pensionssparande
 • bra försäkring

Därför är kanske den viktigaste principen att komma ihåg: res aldrig med pengar du egentligen inte har. Det kommer att kosta dig mer än bara räntan: det blir oroligt och stressigt att försöka betala tillbaka pengarna i efterhand, och inte blir det någon lindring när det är dags för nästa semester.

Använd kreditkortet för att betala din resa

Du som har arbetat hårt för att få koll på din ekonomi kan unna dig en semester utan samvetskval. Och då fungerar kreditkortet på ett annat sätt: när du använder det för att betala din resa, ingår en hel del fördelar på köpet:

 1. Bonusprogram. De flesta resekorten har något sorts bonusprogram som låter dig samla poäng på alla inköp du gör med kortet. Poängen kan du sedan använda för att spara pengar genom att betala framtida flyg-, tåg- eller bussresor.
 1. Rabatter. Vissa kreditkort erbjuder olika rabatter på reserelaterade produkter, som hotellbokning, bensin, hyrbil, bland annat.
 1. Conciergeservice. De något dyrare resekorten har även conciergeservice inkluderat bland förmånerna: du kan ringa företaget när som helst på dygnet och be om hjälp med allt från restaurangbokning till köp av tågbiljetter.
 1. VIP lounger. Du som älskar att resa lyxigt kan få tillgång till speciella lounger på flygplatsen när du betalat resan med ditt kreditkort. Utbudet av lounger du får tillgång till varierar beroende på hur mycket ditt kort kostat.
 2. Försäkring. De ovannämnda förmånerna ingår bara i vissa resekort, men något som alla kreditkort har gemensamt är just den viktigaste av alla: den kompletterande reseförsäkringen och avbeställningsskyddet som ingår vid betalning av resan.

Att tänka på när du ska välja resekort

Fördelarna varierar från kort till kort, men de så kallade resekorten är de som fungerar bäst före, under och efter en resa. Vilket kort som är bäst för dig beror på vad du prioriterar: reser du mycket, kanske för jobbet, eller är det kanske bara den årliga semesterresan som gäller? Är det viktigt för dig att ha så låga avgifter som möjligt, eller vill du hellre ha tillgång till conciergeservice och bonusprogram? Läs alltid igenom vilka förmåner som ingår, och ta reda på vad försäkringen egentligen täcker. Planerar du att pröva på extrema sporter som till exempel bungee jumping kan det vara bra att teckna en extra försäkring på det. Ibland kan det även löna sig att använda två kort: ett som du betalar resan med för att få tillgång till alla försäkringarna, och ett annat som du har med dig utomlands för att slippa dyra uttagsavgifter. Nedan kan du jämföra 4 populära resekort och de förmåner de erbjuder:

 • Bank Norwegian Kreditkort låter dig handla utomlands utan extra kostnader. Kortet kostar inget i årsavgift, och det ståtar med titeln “Bästa kreditkortet på resan 2017”. Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår.
 • Marginalen Traveller kostar inte heller något i årsavgift. Vid betalning av resan ingår 9 olika sorters försäkringar, och kortet låter dig även samla poäng på alla inköp.
 • Scandiabanken Kreditkort kostar 240 SEK i årsavgift, och erbjuder sin Reseförsäkring Plus vid bokning av resa. I denna ingår allriskförsäkring, reseförsäkring, leveransförsäkring samt extra garanti på inköp av teknik och vitvaror. Räntan ligger bland de lägsta på marknaden.
 • British Airways Kreditkort. Ingen årsavgift tas, och vid köp av resor ingår även den kompletterande reseförsäkringen och avbeställningsskyddet. Du kan även samla bonuspoäng varje gång du handlar på diverse matbutiker.

Läs mer och jämför alla kreditkort redan idag! Det finns mycket att spara och tjäna på att välja rätt!

By | 2017-06-14T17:04:21+02:00 juni 14th, 2017|Categories: Tips & guider, Tjäna & spara pengar|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar