You are here:--Därför bör du ändra lösenord på din router

Därför bör du ändra lösenord på din router

Lösenord är en stor del av upplevelsen på Internet. Varje gång du skapar ett nytt konto ska du hitta på ett nytt och originellt lösenord, och det kan vara ganska frustrerande. Så här kan det se ut:

Ange nytt lösenord: tröja

Lösenordet måste vara minst 8 tecken långt.

Ange nytt lösenord: orangetröja

Lösenordet måste innehålla minst 1 siffra

Ange nytt lösenord: 50 orange tröjor

Lösenordet får inte innehålla mellanslag

Ange nytt lösenord: 50orangetröjorjagblirtokigpådethär

Lösenordet måste innehålla minst 1 versal

Ange nytt lösenord: 50orangetröjorJAGBLIRTOKIGPÅDETHÄR.GODKÄNNMITTLÖSENORDNU!!

Lösenordet är tyvärr redan upptaget.

När du äntligen hittat ett lösenord som är originellt, unikt och lätt att komma ihåg, kan det därför kännas meningslöst att hålla på att byta det gång på gång, särskilt när det gäller ditt trådlösa nätverk – för det är ju i alla fall ganska privat, eller hur?

Riskerna med att alltid köra med samma lösenord

Ett nätverk som har kvar fabriksinställningarna kan kännas väldigt attraktivt för hackers. Dessa känner ofta till de vanligaste användarnamnen och lösenorden och kan därför ha fri tillgång till ditt trådlösa nätverk så fort det kommer inom deras räckhåll. När de en gång har loggat in, kan de ändra ditt lösenord själva och till och med stänga av din router. Det är mindre troligt att professionella tjuvar är intresserade av just ditt nätverk – men barn och andra nyfikna individer kanske ser en chans att experimentera med det de fått lära sig, till din stora förtret.

Därför måste lösenordet vara starkt

“Ditt lösenord är inte tillräckligt starkt”, brukar det heta. Du kanske främst tänker på din egen oförmåga att komma ihåg komplicerade lösenord när du ska skapa ett nytt, och vill därför helst ha något som är enkelt och kort. Tänk på att det som är lättast att komma ihåg är också lättast att gissa, särskilt om den som vill komma in på ditt nätverk har tillgång till information om dig som namn eller födelsedagsdatum. Ett lösenord som används till allt är inte heller säkert – du kanske använt det till något mindre viktigt konto och tänkt att det inget ont gör om du delar det med andra, men sanningen är att om någon är intresserad av att komma åt ditt nätverk kommer hen att vara uppmärksam på vad som helst som kan förråda dessa detaljer.

Så skapar du ett säkert lösenord

Exemplet i början kan verka komiskt just därför att vi alla varit med om något liknande, men det är datorns sätt att guida dig i skapandet av ett säkert lösenord. Följande riktlinjer kan hjälpa dig på traven så att ditt lösenord blir godkänt på en gång och du slipper det irriterande varningsmeddelandet:

  1. Välj ett ord eller mening du har lätt för att komma ihåg.
  2. Ta bort alla mellanrum, och gör första bokstaven på varje ord till en versal.
  3. Du kan eventuellt förkorta eller felstava vissa ord med flit.
  4. Byt ut bokstäver mot siffror och andra tecken.

Du bör nu ha ett lösenord som uppfyller alla krav och samtidigt är lätt för dig att komma ihåg. Det är också viktigt att undvika följande misstag:

  • använd inte personlig information, som personnummer, födelsedatum, eller namn på familjemedlemmar
  • undvik ord som finns med i ordlistor
  • använd ej logiska följder eller upprepade tecken

Hur ofta ska du byta ditt lösenord?

I vissa fall är det inte grannbarnen som av nyfikenhet pixtrar med ditt trådlösa nätverk. Vill det sig illa kanske någon kriminell vill komma åt din personliga information, och de har allt som oftast sofistikerade program och finslipade metoder för att lista ut ditt lösenord. Därför är det viktigt att inte bara skapa ett lösenord som är säkert, utan också att byta ut det regelbundet. Rekommendationen är att detta ska göras varje 30-90 dagar. Vill du inte hålla på med det så ofta kan du sätta en tidsgräns som du tycker är resonlig, och skapa en påminnelse på din mobil. Det är så lätt att försumma lösenordsbytet när det gäller routern – man använder ju det trots allt inte så ofta som andra lösenord, och lätt att glömma är det också. Men i längden är det mödan lönt att skydda din anslutning.

Kom ihåg ditt nya lösenord

Du minns orden du valt – men vilka bokstäver skulle vara versaler? Var skulle numret vara? Vilket specialtecken var det du använde? Det var visst felstavat, men hur? När det gäller din router är det bästa tricket för att komma ihåg ditt nya lösenord varje gång du behöver det att skriva upp det och förvara lappen någonstans där den är oåtkomlig för obehöriga.

Läs mer och jämför bredband och du kan också generera ett säkert lösenord i vår lösenordsgenerator.

By | 2017-06-22T11:12:53+02:00 juni 22nd, 2017|Categories: Bredband|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar