You are here:--Allt om roaming i utlandet

Allt om roaming i utlandet

Visst är det uruselt när telefonräkningen dimper ner i brevlådan med dåliga nyheter? Man kan bli rätt arg av att man inte visste hur mycket det skulle kosta att surfa på internet när man reste utomlands! Om detta hänt dig så kan du nog relatera till känslorna. Om du inte har det, så kanske du undrar om vad man måste veta för att inte råka ut för samma besvär när det är din tur att resa runt jorden. Då kan det vara bra att veta allt om roaming i utlandet. I alla fall det viktigaste och vad man måste komma ihåg innan man ringer mamma hemma i Stockholm från Sydamerika.  

Vad är roaming?

Roaming är precis vad det betyder på det engelska språket: att vandra. När du vandrar över till ett annat land, vandrar din mobil så att säga till ett annan mobiloperatörs nätverk. Om du till exempel tillhör Telia i Sverige men reser till Chile på semester så ansluter din mobil sig automatiskt till något av Chiles mobilnät så att du kan fortsätta att använda din mobil, ringa och sms:a och surfa utan problem. Anslutningen kan ske automatiskt, eller kräva en bekräftelse beroende på inställningarna på mobilen. Du kan stänga av Roaming från vilken mobil som helst. Mobiloperatörer från olika länder har gjord avtal sinsemellan för att ta avgifter för den mobila användningen. På detta sätt debiteras du hemma i Sverige för det du ringde, sms:ade eller surfade med det mobila nätet i utlandet. Så någonting smart att göra, är att söka information om just din mobiloperatörs avgifter för internationell roaming innan du reser, speciellt utanför Europa. 

 Roaming Europa 

Sedan 17 juni 2017 så tog roaming slut inom den Europeiska Unionen. Innan dess så togs överpriser för användning av roaming när man vistades i andra länder inom Europa. Nu ska det alltså vara lika billigt att använda ett mobilt nät i vilket land som helst i Europa (EU-reglerna gäller även Island, Liechtenstein och Norge, men inte Schweiz eller för schweizare) utan att få utländska räkningar. Detta gäller när du vistas under relativt kortare perioder i utlandet. Ringer du ett nummer utanför EU/EES-länder så innebär det att du kommer få höga avgifter. Precis som om du skulle vara där och använda roaming i det landet.  

 Bra att veta

Så länge du håller dig inom Europa kan du njuta av din mobil utan begränsningar. Detta är utmärkt för de som semestrar eller åker bort en tid för att undvika nordens kyla och mörker under vintern, så länge du 

  • Spenderar mer tid av året i Sverige än i utlandet 
  • Du inte överskrider ditt mobil-abbonemangs gränser för antal surf. 
  • Frågar din mobiloperatör om detaljer innan du reser. 

 Då kan man lugnt hålla sig uppdaterad och ta hand om samtal som om man var hemma på plats i Sverige. Reser man en hel del p.g.a. arbete eller studier är detta en lättnad. 

För att alltid vara på säkra sidan, så kan du läsa på lite mer om EU-reglerna på hemsidan: europa.eu och glöm inte att prata med din mobiloperatör för att se till att inga extra avgifter gäller för just dig och det land du tänker resa till.  

Trevlig roaming! 

Vill du hitta ett bra abonnemang med billig utlandsdata? Jämför alla mobilabonnemang redan idag!

By | 2017-08-29T11:32:56+02:00 augusti 29th, 2017|Categories: Mobiltelefoni|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar